Žuti kari sa piletinom u kokosovom mleku


Žuti kari je jelo bogato ukusima od različitih vrsta začina pomešanih zajedno. Preko 30 različitih sastojaka ulazi u pravljenje Curry Paste, koja je osnova svakog karija. Svi ti sastojci se usitne i izdrobe u avan, i posle se ta smeđa prži kako bi izvukli najukusnije sastojke svakog od začina.  Kokosovo mleko supi daje gust i kremast ukus i ublažava gorak ukus karija. Glavni sastojci (osim kari paste i kokosovog mleka) su pileće meso, krompir, šargarepa i luk, a obično se servira uz kuvani pirinač.

Sam kari se može koristiti u jelima fusion hrane u kombinaciji sa željenim ukusom. Jedna od najpopularnijih kombinacija je sa fettuccine pastom, u kom slučaju se izostavi krompir kao jedna od sastojaka. Žuti kari se takodje koristi za punjenje pita i samosa, i tada se dodaje Corn Starch (kukuruzni skrob) da bi se dobila gustina za punjenje pita. 

Ovo jelo se lako možete prilagoditi  vašem ukusu ili ukusu vaših ukućana. U zavisnosti od količine kari paste i kokosovog mleka određujete koliko će kari biti blag ili začinjen.

 Ukoliko naučiti kako da kuvate ovo jelo, to će vam dati osnove kuvanja gotovo svih vrsta karija (žuti, crveni, zeleni, masamans, paneng i sl). Sa vežbom i samopouzdanjem moći ćete da napravite sopstveni gurmanski specijaliteti